Med stigande ålder löper sedan många av oss en ökad risk att drabbas av andra besvär. Besvär som kan tyda på att man drabbats av någon av de ögonsjukdomar som är vanligt förekommande när man kommer upp i ålder. Som grå starr, glaukom och åldersförändringar i gula fläcken.
Här har din optiker en nyckelroll när det gäller att upptäcka försämringar i ögat i ett tidigt skede. För ju tidigare ögonsjukdomar upptäcks, desto större chans att slippa onödiga besvär eller ännu värre skador som inte går att åtgärda för att sjukdomen gått för långt. Det är också därför vi lägger stor vikt vid våra synundersökningar, där vi även undersöker ögats hälsa, inte bara synen. Skulle optikern upptäcka några förändringar som behöver läkarvård ser han eller hon till att remittera till ögonläkare. Boka gärna tid för en ögonhälsoundersökning här.
Bindhinneinflammation (Konjunktivit)
Bindhinneinflammation kallas ofta ögoninflammation och är ganska vanligt, relativt ofarlig, men ofta mycket irriterande. Inflammationen kan orsakas av virus, en bakterie eller allergi och smittar lätt vid kontakt. Har du någon i din omgivning med ögoninflammation, bör du vara extra vaksam. Använd till exempel inte samma handduk.
Kronisk och akut glaukom
Glaukom (grön starr) är en ögonsjukdom som angriper synnerven och försämrar vår syn. Glaukom finns i två varianter, en kronisk och en akut. Den kroniska är den vanligaste formen som har ett långsamt sjukdomsförlopp, oftast under flera år. Ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto större möjlighet finns det att bromsa sjukdomsutvecklingen och bevara synförmågan. Det har visat sig finnas en ärftlig faktor vid glaukom. Därför är det viktigt att du, om du har någon nära släkting som drabbats av glaukom, undersöker dina ögon hos en optiker eller ögonläkare.
Åldersförändringar i gula fläcken (AMD)
Åldersförändringar i gula fläcken (Makuladegeneration eller AMD) är en av de vanligaste orsakerna till synnedsättning hos personer över 60 år. AMD hänger samman med oxidativa reaktioner i kroppen, som leder till att det skapas en ansamling av slaggprodukter i näthinnans celler. AMD är delvis genetiskt betingad och rökning är en stor riskfaktor för att utveckla sjukdomen. Det finns två typer av AMD, en torr form och en våt form. Av dem som drabbas av AMD får 85 procent den torra formen som försämrar synen mycket långsamt. Den våta formen, som uppträder plötsligt och kan ge allvarlig synnedsättning, drabbar cirka 10 – 15 procent. Denna form orsakas av att det bildas nya blodkärl under gula fläcken, något som orsakar svullnad och kan leda till att synceller dör. Idag finns det kosttillskott speciellt framtagna för att förebygga åldersförändringar på näthinnan. Ta hjälp av din optiker så att du får rätt kosttillskott.
Inflammation i hornhinnan (Keratit)
Inflammation i hornhinnan kan orsakas av bland annat bakterier eller virus. Om du bär linser är risken att drabbas större, framförallt av så kallade högvirulenta bakterier. Ett virus som är relativt vanligt är herpes simplex. Inflammationen gör att hornhinnan svullnar och grumlas, vilket påverkar genomskinligheten. Risken för ärr på hornhinnan och synnedsättning ökar. Det är därför viktigt att undersöka och snabbt sätta in rätt behandling.
Grå starr (Katarakt)
Grå starr är en av våra vanligaste ögonsjukdomar. Ögats lins grumlas, vilket ger en gradvis synförsämring och kan komma snabbt eller successivt under flera år. Sjukdomen uppträder normalt i 50– 70 årsåldern. Har du väl fått grå starr på ena ögat är risken stor att även det andra drabbas. Fast oftast uppstår inte symptom på bägge ögonen samtidigt. Det finns flera typer av grå starr och den vanligaste formen har ett långsamt förlopp. Hos vissa personer kan dock synen bli mycket dålig på 1– 2 månader. Vid en ögonundersökning är det lätt att upptäcka tecken på grå starr. Att linsen blir grumlig beror på en förändring av ämnesomsättningen i linsen. När yngre personer får grå starr beror det ofta på ärftliga faktorer, eller någon annan sjukdom som till exempel diabetes.
Näthinneavlossning (Amotio)
Näthinneavlossning beror oftast på en inbyggd svaghet i näthinnans hållfasthet. Som regel sker näthinneavlossningen från utkanten av ögat, utanför ögats centrala delar, det vill säga synnerven och gula fläcken. Händelseförloppet skulle kunna liknas vid en tapet som lossnar från väggen. För att skador inte ska bli allvarliga och leda till synnedsättning är det viktigt att ögonen undersöks. I en del enklare fall är det enbart hål i näthinnan, som kan åtgärdas snabbt genom laserbehandling.
Glaskroppsavlossning
Irriteras du av svarta, suddiga fläckar, ”flugor”, eller prickar som rör sig framför ögat och stör din syn? Är du i medelåldern eller äldre så kan det vara glaskroppsavlossning du har råkat ut för. Eftersom glaskroppsavlossning är en del av det naturliga åldrandet så går det inte heller att förebygga, vilket egentligen inte behövs eftersom tillståndet i sig inte är skadligt.